La passada setmana, “Ruralitzem” –col·lectiu integrat per una xarxa d’entitats que promou l’agroecologia urbana als barris de muntanya, del que ATRA i Salut Mental Gràcia formem part– va presentar un pla de desenvolupament sostenible de la Solana de Collserola a partir de quatre projectes pilot de regeneració ambiental. Quatre projectes que exemplifiquen una gran varietat d’estratègies de maneig agroecològic i que tenen darrera un extens teixit comunitari.

Per la Solana de Collserola passegen els veïns i veïnes del barris de muntanya de Barcelona, per allí s’enfilen els ciclistes i s’hi ubiquen els darrers reductes de vida rural de la ciutat. Aquesta franja de transició, feta de prats, camps, matollars i boscos, ha resistit a l’amenaça dels incendis, les mossegades urbanístiques, la contaminació urbana o la degradació d’espais.

I el nostre hort urbà comunitari, “Horta amb Gràcia”, està ubicat allí. “Horta amb Gràcia” és un espai d’aprenentatge hortícola que fomenta la biodiversitat basada en criteris ecològics i mediambientals, tot desenvolupant una formació destinada al col·lectiu de persones amb trastorn mental.

“Ruralitzem” proposa un maneig agroecològic de la Solana, un maneig que faci més resilient aquest espai vital, pulmó de Barcelona. Fent-ho, la zona esdevindrà també una font d’inspiració per a tot el territori, ja que la recuperació del paisatge rural en mosaic és crucial tant per assolir la sobirania alimentària a Catalunya com per exercir una prevenció d’incendis realment sostenible, millorar la biodiversitat i recuperar el patrimoni. I és que, l’agroecologia és una pedra angular de les darreres recomanacions en mitigació i adaptació al canvi climàtic per part d’organismes de tot el món, com la FAO.

Els quatre projectes-pilot inclusius per regenerar i protegir la Solana de Collserola són els següents:

  • Verger mediterrani: Ubicar a la Font Baliarda (darrera del CE Canyelles) un projecte de bosc comestible i vinya, amb espècies autòctones i fruiters adaptats al clima mediterrani, fent servir tècniques d’agroforesteria i biopaisatgisme, i oferint un espai de treball rehabilitador i d’inclusió comunitària per a col·lectius vulnerables socialment, com són les persones amb trastorn mental o amb patologia dual.
  • Rehabilitació de la «bassa gran»: Recuperar pel veïnat i per la fauna la «bassa gran» de la Vall de Can Masdeu, un espai humit de valor ecològic, actualment degradat. La restauració de les rieres que hi porten l’aigua millorarà la resiliència del territori, tot creant una agradable zona de lleure.
  • Silvopastura: Introduir ramats de cabra blanca rasquera que pasturin i netegin el sotabosc, que produeixin i que puguin ser visitats per les escoles. A curt termini, es proposa concretament una prova-pilot a la Solana, la realització d’un pla tècnic i la construcció d’un tancat transhumant a Can Pujades.
  • Silvicultura social: Un maneig forestal de les franges que impliqui una regeneració agroambiental de les àrees forestals, comptant amb joves estudiants i persones en risc d’exclusió, mitjançant projectes de silvicultura social, reforestacions, accions de bioenginyeria o «racons forestals» per a les escoles.
Reportatge emès a TV3: “Projectes sostenibles i inclusius per regenerar i protegir Collserola”.