Amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que es va commemorar el passat 25 de novembre, els serveis i programes de Grup ATRA hem dut a terme diverses accions de visibilització, sensibilització i reflexió. Volem compartir amb vosaltres algunes de les iniciatives més destacades.

Com cada any, des del Club Social Garraf van realitzar diverses activitats de conscienciació i sensibilització. Una d’elles va ser la xerrada “Tips per a identificar relacions afectives sanes”, a càrrec d’Alicia Salamanca. Aquesta ponència aportava eines per ajudar a identificar relacions abusives, distingir les relacions sanes de les negatives i reconèixer totes les formes de violència que pateixen les dones.

El Servei Prelaboral Salut Mental Gràcia va organitzar un taller temàtic, en el marc del qual es van realitzar vàries iniciatives. Una d’elles va ser una dinàmica per reconèixer situacions d’assetjament sexual i/o per raó de sexe. Es va visionar el reportatge del programa de “30 minuts” emès per TV3 i titulat “No és no”, que versa sobre l’assetjament sexual a l’entorn laboral, i es va realitzar un debat posterior. I, finalment, entre altres activitats, es va explicar el protocol de prevenció i abordatge en cas d’assetjament sexual i/o per raó de sexe del que disposa l’entitat.

Per la seva banda, les dones residents al pis Aloges Garraf van organitzar un taller de pancartes, van elaborar punts de llibre, van estampar samarretes amb missatges feministes i empoderadors, i van participar als tallers d’Autodefensa Feminista del municipi.

D’altra banda, les membres del pis Aloges Llobregat van elaborar un manifest feminista conjunt, que trobareu aquí, van dissenyar pancartes per a l’ocasió, van realitzar grups de treball per tal de conèixer en profunditat aquesta data (història, conceptes destacats, dades clau, etc.), van dur a terme un taller d’estampació de samarretes i van assistir a la lectura del Manifest Institucional del municipi.

Finalment, des del programa Actua Dona, el grup de dones “Emmirallades” van conversar sobre el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Van analitzar quin impacte tenen les violències masclistes en les dones amb problemàtiques de salut mental i van posar en relleu la importància de participar de manera activa en accions i activitats entorn al 25N. Les dones van decidir crear diverses frases, textos i poemes per tal de reivindicar l’erradicació de les violències masclistes i us en volem mostrar algunes:

 • “La violència masclista és el poder de l’home sobre la dona. Se’ns ha de deixar de veure com a objectes sexuals, ja que la dona te els mateixos drets que l’home. Però està molt arrelat a la societat patriarcal, i això s’ha d’acabar d’una vegada per totes, per la salut mental de la nostra societat.” Muntsa
 • “Obre els ulls, estima’t i si no estàs bé, marxa!” Glòria B.
 • “No vull sentir-me valenta, quan surti al carrer, vull sentir-me lliure”
 • “Ens volem vives!”
 • “A ti mujer. Poema Feminista.
  A ti mujer, que la humanidad depende de ti, no permitas que nadie te magulle ni te pisotee.
  A ti mujer, que en tiempos difíciles has sabido luchar con tus camaradas no bajes ahora la guardia.
  A ti mujer, que sin el ser humano hasta el género masculino depende de ti al nacer no toleres que te menosprecie e imponga su ley.
  A ti mujer, tan solo puedo decirte abre los ojos ámate como nunca porque de vida ¡sólo hay una!” Tiare T.