El passat dimecres va ser 8M, el Dia Internacional de les Dones, una jornada que denuncia el sexisme i la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones. Un bon moment per reflexionar sobre els avenços aconseguits, però també per actuar i seguir reclamant més canvis i millores.

Enguany, des de la Comissió d’Igualtat vam proposar a totes les persones que formem Grup ATRA que ideessin lemes pel 8M, i creessin pancartes reivindicatives de protesta i proposta per elaborar una campanya col·laborativa i grupal. Però, a més d’aquesta acció, molts serveis i programes de l’entitat van dur a terme activitats i iniciatives addicionals per reflexionar sobre aquesta data.

Al Club Social Salut Mental Gràcia vam projectar el documental “El sostre groc” d’Isabel Coixet, que protagonitzen 9 dones que van presentar una denúncia contra dos dels seus professors a l’Aula de Teatre de Lleida per abusos sexuals comesos entre els anys 2001 i 2008, quan eren adolescents. Quan la denúncia va arribar el cas ja havia prescrit i es va arxivar, però els seus testimonis estaven obrint una porta en la que no tot estava perdut. Després del passi del film, des del Club vam organitzar un col·loqui per debatre i reflexionar sobre diferents temes clau, com ara les violències masclistes, el consentiment, les relacions de poder home-dona, l’abús  sexual, o les relacions sexoafectives.

Durant tot el mes de març, al taller de cine-fòrum del  Club Social Garraf es veuran pel·lícules protagonitzades per dones, que relaten històries de lluita i superació, com per exemple “una cuestión de género”, dirigida per Mimi Leder. Als tallers d’habilitats socials, s’ha treballat la temàtica amb diferents vídeos de sensibilització i un joc de taula, tipus joc de l’oca, titulat “el tauler de la igualtat”. Per al taller de memòria i català s’ha dissenyat un memory amb dones influents i inspiradores.

A més, el Club Social Garraf conjuntament amb el programa Actua Dona, van coorganitzar el dimarts 7 de març el taller no mixt “Treballem l’autocura, individual i col·lectiva”. El taller va constar de dues parts, una primera per a compartir informació i debatre amb el suport de materials audiovisuals, i una segona part que va permetre portar al camp artístic totes les reflexions i experiències compartides. L’activitat  va generar un espai segur i soror que va tenir una gran acollida, així que totes les implicades han decidit repetir la iniciativa de forma mensual.

Totes les activitats de la Llar Residència Pàdua d’aquesta setmana han pivotat entorn el Dia Internacional de les Dones. Vam organitzar un taller de “lemes i pancartes” i vam ubicar tots els lemes, elaborats per residents i professionals, en un immens pòster. També vam organitzar un videofòrum  sobre “15 dones increïbles que han canviat la nostra història”. Al taller de notícies vam dur a terme un col·loqui sobre el lloc de la dona al món, les persones residents van redactar un conte feminista o un escrit on la dona fos el centre de la història.

El 8M professionals i persones usuàries dels diferents recursos de Grup ATRA  al Garraf  vam assistir a la concentració institucional a la Plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú. Després, moltes vam participar a la manifestació organitzada pel comitè de vaga del 8M a Vilanova.

Al Servei Prelaboral Salut Mental Gràcia van organitzar un interessant taller sobre interseccionalitat conduït per Marta Casanova. Durant el taller es van realitzar diverses dinàmiques i es van recollir idees i pensaments que evidencien que cal pensar cada element o tret d’una persona com inextricablement unit amb tots els altres elements per poder comprendre de forma completa la pròpia identitat. I és que el marc teòric de la interseccionalitat ens pot ajudar a comprendre molt millor com succeeix la injustícia sistemàtica i la desigualtat social des d’una base multidimensional.

Des de l’SPAI, Servei Integral per a les Conductes Addictives, hem realitzat diferents accions durant tots els dies propers al 8M. Hem participat a la flashmob comunitària organitzada per l’Ajuntament del Prat de Llobregat el 8 de març. Hem creat un “Arbre de valors vers la igualtat” en el qual han participat persones usuàries del programa Lliure de Drogues i de Calor i Cafè.  Al cinefòrum del Programa Lliure de Drogues hem projectat la pel·lícula “El Orden Divino”, de Petra Biondina Volpe, i hem realitzat dos tallers: un sobre el treball en noves masculinitats i un altre sobre el sistema sexe-gènere i la identitat de gènere.

Finalment, a la Comunitat Terapèutica La Coma vam aprofitar el grup de gènere per treballar aquesta jornada en profunditat. Vam reunir el grup de dones i el grup d’homes, vam reflexionar sobre la necessitat d’aquest dia, vam generar debat i vam compartir experiències. Posteriorment, es va organitzar una activitat creativa i col·laborativa de creació de lemes per al 8M, que podien anar acompanyats d’una imatge que els representés.