Sabem que són temps estranys. Però, a dies excepcionals, activitats extraordinàries. Per aquest motiu, des de Grup ATRA hem fet un recull de 10 propostes culturals, gastronòmiques, comunicatives, esportives, divulgatives o formatives per a què aquest confinament es faci més lleuger.

1. DEVORA LLIBRES:

T’agrada llegir? Ara és el teu moment! eBiblioCat et permet accedir a nombrosos continguts editorials de temàtiques diverses. Només cal disposar del carnet de qualsevol de les biblioteques públiques catalanes.

2. VISITA ELS MILLORS MUSEUS DEL MÓN:

Si t’agrada viatjar, hauràs d’esperar unes quantes setmanes. Però, mentrestant, et proposem realitzar visites virtuals a alguns dels millors museus del món, que han obert les seves portes digitals per a què puguis descobrir-los còmodament des del sofà de casa.

3. MIRA LES 25 TED TALKS MÉS BEN VALORADES:

TED, Tecnologia, Entreteniment, Disseny (en anglès Technology, Entertainment, Design) és una organització sense ànim de lucre estatunidenca que organitza conferències seguint el lema ideas worth spreading («idees que val la pena difondre»).

Les TED Talks són mini-conferències d’una durada màxima de 18 minuts que tracten una àmplia gamma de temes. Els ponents que les presenten han d’exposar les seves idees de la manera més innovadora i atractiva possible. Aquestes conferències poden ser visionades online gratuïtament a través de la pàgina web de l’organització, que a més ofereix un servei de subtítols en un gran nombre d’idiomes, entre ells el català.

Al lloc web de TED trobareu ponències interessantíssimes de temes diversos com ara ciències, art, disseny, política, educació, cultura, desenvolupament, tecnologia, economia o entreteniment. Però aquí us deixem una selecció amb les 25 Ted Talks més populars i compartides.

4. APRÈN UN IDIOMA:

Duolingo és un projecte social destinat a l’aprenentatge gratuït d’idiomes. Ofereix cursos online de més de 30 d’idiomes −entre ells Klingon i Alto Valyrio!−, amb una metodologia d’aprenentatge divertida i motivadora, on cada lliçó és com un joc. A més de seva versió web per a escriptori, compta també amb una aplicació per a iOS i per a Android.

5. ESTIGUES EN CONTACTE AMB LES PERSONES QUE ESTIMES I ENYORES:

Fes aquella trucada pendent des de fa temps, arrenca una bona conversa amb un familiar, convoca una videotrucada múltiple amb el grup d’amics i amigues amb qui vau haver de cancel·lar un esmorzar a causa del confinament.

Hi ha molts programes que permeten fer videoconferències de forma gratuïta; des de l’opció de videotrucades de WhatsApp, a Zoom, Skype o Hangouts. Tingues en compte que per poder fer servir la majoria d’aquestes eines caldrà que et descarreguis l’aplicació.

Però, recorda que hi ha moltes maneres de comunicar-te amb les persones estimades. També pots escriure’ls un correu electrònic  o enviar-los una carta o una postal!

6. CUINA I MENJA AMB CALMA:

No pots sortir a menjar fora, però pots convertir la teva cuina en el teu restaurant favorit! Si saps cuinar, aquest és un bon moment per provar noves receptes i descobrir nous plats. Si no saps cuinar, aquesta és una gran oportunitat per aprendre’n.

Si necessites orientació o inspiració, al projecte gastronòmic Cuina.cat trobaràs infinitat de receptes de diferents nivells de complexitat, explicades amb gran detall.

7. EXERCITA LA MENT:

A Internet podem trobar moltes activitats i jocs per estimular la nostra ment. A continuació, us deixem algunes pàgines web amb jocs gratuïts per treballar diferents capacitats cognitives: Cognifit, Juegos mentales, Memo-Juegos o Juegos de memoria gratis.

Recorda que també hi ha molts jocs de taula divertits i  entretinguts: l’oca, el parxís, les dames, els escacs, l’scrabble, el cluedo o el monopoli. I aquesta és una bona oportunitat per rescatar-los de l’armari.

8. ESCOLTA LA RÀDIO:

Radio Garden és una web interactiva online, des de la que és possible escoltar ràdios de tot el món amb un sol clic i sense sortir de casa. En obrir la web, un mapa del món et permet creuar fronteres i sintonitzar totes las estacions de ràdio del planeta emeses per internet.

En paraules dels estudis que han desenvolupat la web, “apropant veus distants, la ràdio connecta persones i llocs”, una connexió que pot ser especialment necessària en aquests dies d’aïllament. L’aplicació és totalment gratuïta i no és necessari registrar-se a la pàgina web per poder accedir-hi.

9. ACTIVA’T:

Són dies contemplatius, per això cal que no oblidis exercitar el teu cos. Balla, fes ioga, practica pilates, realitza estiraments o passeja pel passadís. Moure’s sempre és important! Aquí t’enumerem 5 canals de Youtube que et poden ajudar a establir una rutina d’exercici i a fer una mica d’entrenament durant aquests dies de confinament: Walk at Home, Vitónica, Pilates per a principiants, Yoga with Adriene o GymVirtual.

10. GAUDEIX DE CONCERTS EXTRAORDINARIS DES DEL SOFÀ DE CASA:

L’Auditori ha tancat les seves portes durant uns dies, però ha fet accessibles i gratuïts alguns dels seus concerts i continguts digitals. Relaxeu-vos, respireu profundament i gaudiu de la música!

Podeu descarregar el dossier amb les diferents propostes per realitzar en temps de confinament aquí.