El projecte artístic i comunitari “Persianes amb ànima”, que promou la inclusió social i laboral de dones en situació de vulnerabilitat, ha estat guardonat amb el Premi Vila de Gràcia 2022 a la defensa dels valors cívics. El Districte va lliurar ahir, 27 d’abril, els Premis que reconeixen l’aportació a la societat gracienca de persones i entitats durat l’any anterior. L’acte, que va ser conduït per la periodista Virtu Morón, va tenir lloc a la Biblioteca Jaume Fuster.

Olga Hiraldo, consellera municipal del districte, va fer entrega del guardó a “Persianes amb Ànima” i van recollir-lo les alumnes i l’equip de professionals del programa, visiblement emocionades. Tal i com van destacar les alumnes Berta Portero i Noelia Ramírez en el seu discurs d’agraïment, Persianes amb Ànima és “un projecte coral que vol fer visible la diversitat des de la inclusió. Un projecte que creu en l’art com a eina generadora de canvi social i en el seu poder transformador sobre les persones i els espais.”

La principal novetat de la cerimònia d’enguany ha sigut la presentació dels nous guardons que homenatgen les persones i entitats guanyadores. Es tracta d’una ge majúscula tallada en fusta que representa la inicial de Gràcia i també la de les paraules guanyador o guanyadora i gràcies.

Diferents persones i entitats del districte han col·laborat en la producció dels trofeus. Cada trofeu conté una placa feta a mà on hi ha gravat el nom de la persona o projecte guanyador. Aquestes plaques contenen una trama amb bocins de colors que recorda el paviment de molts carrers graciencs o els trencadissos del Parc Güell, però també poden remetre al confeti d’una festa major o als dolços escampats per Sant Medir.

Persianes amb Ànima ha posat de manifest la importància de participar, de cocrear i de compartir; ens ha ensenyat com l’art genera comunitat, teixeix xarxes i consolida vincles. És un programa que ha unit i transformat el barri gràcies a l’art, un art per la inclusió social i contra l’estigma. Per això, rebre aquest reconeixement de mans del districte que ens ha vist néixer i créixer ens omple d’orgull i d’emoció. I volem compartir-lo amb totes les persones, entitats i institucions que l’han fet possible: l’Ajuntament de Gràcia, Barcelona Activa, Montana Colors, els Departaments de Drets Socials i de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i els comerços i associacions de comerciants que han col·laborat amb nosaltres, les artistes i, sobretot, les alumnes, que són l’ànima d’aquest projecte.

Obrim persianes a la inclusió, tanquem portes a l’estigma!