La passada setmana vam inaugurar l’exposició fotogràfica del programa “Persianes amb Ànima”. Un recull de 32 instantànies del fotògraf Kike Planelles, que es podran visitar al Centre Cívic Carmel fins al 3 de novembre.

Va ser un retrobament emocionant entre alumnes, comerciants, artistes, professionals i altres persones i entitats que han col·laborat en el projecte. Un esdeveniment durant el qual també vam estrenar en primícia el curt documental sobre “Persianes amb Ànima”, realitzat per la productora barcelonina Camille Zonca.

“Persianes amb ànima” és un programa comunitari de creació artística col·laborativa que promou la inclusió social i laboral de dones sacsejades per una doble discriminació. 3 il·lustradores i muralistes han conduït uns tallers de rehabilitació, disseny i pintura de persianes. Durant diversos mesos, les 10 alumnes que han participat en aquesta formació s’han endinsat en la teoria i la pràctica d’aquesta disciplina artística, i en les múltiples possibilitats que ofereix l’art urbà com a altaveu per agitar consciències i sensibilitzar, i com a forma de vehicular sentirs.

El reportatge que us presentem fa seguiment de la segona fase del projecte, un procés participatiu entre les artistes, les alumnes, l’educadora i les persones responsables dels comerços, per dissenyar i pintar les persianes d’aquests negocis. Unes persianes que esdevenen una nova via de comunicació i que parlen de les petites grans històries de vida que hi ha darrera de cadascuna d’elles. Unes persianes que s’han convertit en un llenç de reflexió, diàleg i acció.

Aquest curt documental retrata l’ànima de totes les dones que han fet possible aquest projecte, i reflexiona sobre la importància de participar, de cocrear i de compartir.

L’art fa visible allò invisible; l’art ens fa lliures i ens empodera; l’art genera comunitat i teixeix xarxes; l’art ens connecta amb l’essència i amb l’ànima. Obrim persianes a la inclusió, tanquem portes a l’estigma!