El nou projecte d’agroecologia social i comunitària Font Baliarda comença aquest mes i ho celebrem amb unes portes obertes a l’espai el divendres 22 i el dissabte 30 d’abril, ambdós dies de 10 h a 14 h. Presentarem el projecte i l’entorn i aprofitarem per plantar conjuntament alguns arbres fruiters, en una època de l’any idònia per a la plantació.

El verger de Font Baliarda és una proposta de coresponsabilitat ciutadana per a la preservació dels recursos naturals i la recuperació del valor ecològic de la zona. La iniciativa vol crear fonamentalment un bosc comestible on es plantaran varietats de fruiters tradicionals i resilients de la zona. Alhora, s’implementarà una àrea d’exemplars d’arbust i especies llenyoses, flors diverses, i plantes aromàtiques i medicinals, apostant per la recuperació i conservació d’aquelles varietats locals de Catalunya.

En una ciutat verda i sostenible com la que volem és indispensable recuperar espais ecosistèmics, i creiem que l’agricultura basada en els principis de l’agroecologia és la seva única alternativa. Però no parlem tan sols de recuperar espais verds, sinó també de recuperar espais de solidaritat i de cooperació ciutadana.

Així, “Font Baliarda” esdevindrà un projecte comunitari i cooperatiu, d’educació en agroecologia, de lleure per a veïns i veïnes, i de trobada i suport mutu. També serà un mitjà d’acció i participació ciutadana, així com un espai d’inclusió social de col·lectius vulnerables, com ara persones amb trastorn mental, amb conducta addictiva o en situació de sense llar.

El terreny està ubicat a l’àrea de la Font Baliarda i es troba entre la Carretera Alta de les Roquetes i el Passeig de la Vall Hebron, a les portes  del Parc Natural de la Serra de Collserola, integrat a la franja de transició a la ciutat. Un espai verd que suma en la recuperació de l’agricultura urbana i que fomenta la sostenibilitat ambiental, on s’apliquen els valors i les pràctiques de l’Economia Social i Solidària.

Us convidem a participar de l’inici d’aquest projecte, a conèixer l’hort de “Font Baliarda” i a experimentar el procés de plantació d’arbres fruiters. Les jornades de portes obertes que realitzarem els dies 22 i 30 d’abril seran també una oportunitat per recollir idees, propostes i interessos, amb la voluntat d’anar conformant el projecte comunitari i d’acció social col·lectiva pel que apostem. Per inscriure-us a l’activitat i a les portes obertes, cal enviar un correu a fontbaliarda@grupatra.org.

El verger de “Font Baliarda” compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.