“Ens hem hagut d’adaptar, aprendre a emprar diferents eines i tècniques proposades i superar dificultats que han anat sorgint al llarg del projecte […] Ha estat un repte de superació i, metafòricament, ha salvat la vida d’alguna de les nostres companyes”. Amb aquestes paraules Aida Caminal i Noelia Ramírez, integrants del programa ‘Parets amb ànima’, van compartir l’experiència dels últims sis mesos a l’acte de presentació de l’últim mural en el qual han participat, amb l’artista Lily Brik.

Un mural de 15,7×11 metres a la plaça La Pastora del barri barceloní de Vallcarca que Brik va dissenyar després de conversar amb les participants del programa, dones amb un trastorn mental: “Em vaig adonar que la majoria tenen un sentiment d’enuig cap a la societat. Se senten etiquetades, desplaçades. Són sentiments que no neixen del no-res, són la causa i la reacció a un problema”.

Des de dissabte 3 de juliol a la tarda l’obra ja es pot contemplar. I no és l’única que ‘Parets amb ànima’ ha deixat al barri, perquè des de finals de juny n’hi ha una altra als jardins de Maria Baldó signada per Núria Toll. En aquest cas la muralista va explicar el perquè de la peça així: “La selecció dels animals no és casual. Són animals que s’utilitzen amb connotacions negatives en les seves formes femenines (i sovint en castellà) i que quan s’utilitzen en masculí, els seus significats poc tenen a veure amb els seus homònims femenins”.

 Les dues artistes són, juntament amb Musa, instructores del programa d’art urbà que ATRA va posar en marxa enguany. Una iniciativa que se serveix de la pintura al carrer com a via expressiva i com a mètode per reflexionar sobre els valors d’igualtat, sostenibilitat, inclusió, medi ambient i feminisme. És un programa desenvolupat  en col·laboració amb B-Murals, Montana Colors, l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa que ha permès a una desena de persones amb trastorns de salut mental expressar-se i arribar fins on les paraules no poden fer-ho.

 L’acte de dissabte passat va acabar en una celebració organitzada per l’Antic Forn de Vallcarca, amb actuacions de Yuca al caliu, la ballarina Anna Garcia, l’actriu Vidda Priego i el grup de rock progressiu SÏTRÂMÂ.