Hi ha moltes maneres d’imaginar la ciutat del futur: més digitalitzada, més connectada, més gran, etc. però una d’elles passa per afavorir els espais verds i sostenibles dins del territori urbà, i és aquí on l’agricultura urbana esdevé un factor indispensable.

Tenint en compte aquestes necessitats, l’entitat ATRA incorpora a Barcelona una nova iniciativa agroforestal: “La Manya”, un projecte que du per objectiu convertir un espai buit i en desús en un bosc comestible. L’espai seleccionat és el Verger de Can Llong, ubicat al barri de Montbau, dins del Parc Natural de la Serra de Collserola, on es cultivaran arbres fruiters i plantes aromàtiques.

Però la construcció d’una agricultura socialment justa no és l’únic objectiu del projecte. La iniciativa es dirigeix a persones en risc d’exclusió social: persones amb trastorn mental, conducta addictiva i sense llar, i busca esdevenir un espai obert al barri, on els veïns i les veïnes també hi participin. “Volem crear un punt de trobada de participació i de suport mutu. És per això que parlem de la “La Manya” com a una iniciativa veïnal, social i comunitària: un espai obert al barri”, explica la Raquel Pérez, coordinadora del projecte.

Les persones usuàries i voluntàries del projecte plantaran varietats tradicionals i resilients de la zona per preservar els recursos naturals i recuperar el valor ecològic d’aquest espai. “Treballarem en base a una metodologia assembleària, participativa i democràtica”, subratlla la coordinadora del projecte.

La gestió comunitària esdevé una eina d’apoderament, d’implicació, coresponsabilitat i participació activa de la ciutadania i dels agents socials, com ara entitats del Tercer Sector. És per això que des d’ATRA es fa una crida a entitats, col·lectius i persones voluntàries a participar i compartir aquesta experiència.

El projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Parc Natural de Collserola i el districte d’Horta-Guinardó. 

Per a més informació i inscripcions: