Ahir, 5 de setembre de 2019, es va presentar el projecte “Mans a Terra” al I Simposi Aprenentatge Servei i Servei Comunitari Ambiental, organitzat al CosmoCaixa de Barcelona. “Mans a Terra” és un projecte d’APS (Aprenentatge i Servei) dut a terme per Horta amb Gràcia i el Servei Prelaboral de Salut Mental Gràcia, i que s’ha realitzat conjuntament amb l’Escola Baldiri i Reixac de Gràcia.

“Mans a Terra” és un projecte que sorgeix de la voluntat d’apropar l’Economia Social i Solidària (ESS) als centres educatius. En aquest cas, les persones participants a l’hort comunitari d’Horta amb Gràcia han ensenyat a cultivar hortalisses i plantes aromàtiques a l’alumnat de 4t de primària de l’Escola Baldiri Reixac. Alhora, aquests i aquestes estudiants han traspassat als altres cursos els aprenentatges assimilats, creant una cadena de transmissió de coneixements, on els i les aprenents passen a ser docents.

A partir de les necessitats i els dissenys que van elaborar els infants, les persones participants al taller de fusteria del Servei Prelaboral han contribuït construint les taules de cultiu i les jardineres on s’ha realitzat la activitat. Aquesta iniciativa ha comptat amb l’assessorament del Grup Promotor d’APS, i des de Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona ens han premiat amb la realització d’un vídeo de difusió del projecte:

Una experiència comunitària i mediambiental on tothom hem aprés, creat conjuntament i aportat esforç i coneixements. Un espai de col·laboració, on hem crescut plegats i on les diferències no han tingut cabuda. Un inici de relació amb l’escola Baldiri i Reixac que ja preveu continuïtat i nous projectes pel proper curs escolar 2019-2020.

El Simposi Aprenentatge Servei i Servei Comunitari, adreçat sobretot als centres educatius de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), està organitzat per les següents administracions públiques: la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Educació. També col·laboren en l’organització les entitats següents: La Societat Catalana d’Educació Ambiental, el Centre Promotor d’Aprenentatge Servei i la Xarxa per a la Conservació de la Natura.