Fòrum Salut Mental i Addiccions –associació de la qual Grup ATRA forma part− alerta que la Generalitat no respon adequadament a l’impacte emocional que la Covid està tenint en la salut mental i addiccions.

  • Alerta que la pandèmia i els seus efectes  estan incrementant  els problemes de salut mental i addiccions tant en la població general com en les persones en procés de tractament i de recuperació.
  • Els processos de millora i de reforç  del sector que estaven pendents  abans de la pandèmia han quedat aturats i des de Fòrum Salut Mental i Addiccions adverteixen que si les millores s’haguessin realitzat, hauria ajudat molt a fer front als efectes de la pandèmia.
  • S’està repetint la manca de priorització, de planificació i de recursos  per a la salut mental i les addiccions que va succeir durant la crisi del 2008.
  • Fòrum Salut Mental i Addiccions demana que la Generalitat de Catalunya planifiqui una resposta concreta i coordinada amb els recursos adequats en tots els àmbits  (salut pública, educació, treball i afers socials)  per realitzar un abordatge concret i efectiu en la salut mental i addiccions.

En temps de la Covid, estem davant d’un increment de molts factors de risc per la salut emocional i mental de tota la ciutadania: persones grans, adultes, joves adolescents i infants.

La por, les experiències viscudes per les persones que han passat la malaltia, el cansament dels professionals que han estat a peu de llit,…estan afectant  molt negativament a la seva salut mental, però també han afectat de forma molt notable a la salut mental les vivències  de pèrdues de persones  estimades sense poder acompanyar-los  ni acomiadar-se,  la incertesa en projectes vitals, educatius i professionals, l’atur i també l’actual, precarietat econòmica i laboral.

El patiment encara és, en bona part, ocult. La demanda d’ajuda fins ara ha arribat més lentament  per les limitacions en l’accés a serveis de suport, per la por al contagi i les mesures de protecció i, especialment, per la recança de les persones a rebre ajuda per l’estigma social, pel que cal i caldrà una acció molt  activa per fer front la situació. 

Fòrum Salut Mental i Addiccions  demana reforçar els serveis de proximitat i, de manera singular,  els serveis comunitaris de salut mental i addiccions com els hospitals de dia, serveis de rehabilitació comunitària, CAS, CSMA i CSMIJ, entre altres.

Des de Fòrum Salut Mental i Addiccions preveiem que aquests serveis rebran més demandes per part de la ciutadania en els propers mesos, i  també són les estructures que podran actuar de manera més àgil i ajudar a articular el treball en xarxa amb altres àmbits, serveis i entitats.

Fa setmanes que alertem que cal activar-se per fer que aquesta situació millori però  fins ara el sector de la salut mental i les addiccions no ha estat en les prioritats de la Generalitat de Catalunya, ni en l’inici de la pandèmia, ni en la represa de l’activitat, ni en la planificació futura, tot i afirmant en moltes rodes de premsa de la importància del sector davant la Covid.

La pandèmia i la gestió actual de la Covid ens ha retornat a trenta anys enrere,  quan la salut mental estava absent  de la consciencia ciutadana i de l’agenda política.

Ho tornem a dir, no pot  haver salut sense salut mental, i no pot haver cohesió social sense suport

Per això demanem que:

  • La Generalitat de Catalunya prioritzi l’àmbit de la salut mental i les addiccions en l’acció de govern de tots els departaments que tenen competències en ell.
  • Saccelerin els processos de reforç millora definits abans de la pandèmia en cada Departament implicat.
  • Es defineixi  un pla dacció concret i coordinat amb recursos, actuacions i calendari per fer front al increment de les demandes vinculades la Covid.

Les entitats de Fòrum Salut Mental i Addiccions són:

Fundació Nou Barris, Associació Benestar i Desenvolupament. ABD, Associació Residencial Maragall, Fundació Eulàlia Torres de Beà, Comunitat Terapèutica del Maresme, Fundació Osonament, Centre de Formació i Prevenció, Associació Arep, Grup Atra, Fundació joia, Fundació Nou Camí, Carrilet Coop, Fundació Vidal i Barraquer, Institució Balmes sccl,  Centre l’Alba, Fundació els 3 Turons Hospital de dia 9 Barris, ASM Horta Guinardó, Fundació Salut i Comunitat, Prevenció assistència i Seguiment PAS, Fundació Lar, Fundació Malalts Mentals Catalunya, Centre Higiene Mental 9 barris.