Avui, 10 d’octubre, és el Dia Mundial de la Salut Mental, una commemoració promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, que va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. Els seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.

Molts dels serveis i programes de Grup ATRA se centren en l’atenció i l’acompanyament a persones amb problemàtiques derivades de la salut mental. Per això aquesta data és una gran oportunitat per visibilitzar i sensibilitzar sobre la importància de la salut mental, i per organitzar i participar en múltiples activitats per celebrar-nos.

El passat dissabte vam assistir a l’11a Marxa per la Salut Mental organitzada per Fòrum Salut Mental i Addicions al Parc Fluvial del Besòs. Una jornada oberta a tothom que busca afavorir la visibilitat, la integració i la desestigmatització del col·lectiu de persones amb problemes de salut mental, però també reivindicar la defensa dels nostres drets i la millora de la nostra qualitat de vida.

Dissabte també vam organitzar el “Salut Mental Fest” a la Plaça Peixateria de Vilanova i la Geltrú, on es van trobar membres del Club Social Garraf, la Llar Residència Pàdua, les llars amb suport i el Programa Actua. La jornada va comptar amb activitats i dinàmiques, una sobretaula musical, i una fideuà popular que va ser possible gràcies a la col·laboració de la confraria de pescadors Llaguts de Vilanova i la Geltrú.

Des de Salut Mental Gràcia hem participat en l’organització de la 9a jornada de Parlem ObertaMent sobre Salut Mental, que en aquesta ocasió ens planteja l’oportunitat de reflexionar sobre la salut mental i la necessitat d’una mirada política significativa. L’activitat està coorganitzada per Cuida la vida, Germanes Hospitalàries, Arapdis i Salut Mental Gràcia; i es durà a terme avui, 10 d’octubre, de 17 h a 19h a la Plaça de la Virreina de Gràcia. La iniciativa posa a la disposició de la ciutadania un micròfon, un sofà i una plaça oberta a visions, reflexions, experiències, idees, sentirs i pensaments sobre salut mental.

Actuem, però també sensibilitzem. I, per això, la passada setmana vam realitzar una jornada de sensibilització al Col·legi Divina Providència de Vilanova i la Geltrú. L’alumnat d’aquest institut realitza servei comunitari al Club Social Garraf i dues persones sòcies del Club van participar activament en la sessió, que buscava promoure la implicació i sensibilització dels i les joves en matèria de salut mental i benestar emocional. L’alumnat de tercer d’ESO d’aquesta escola també estarà present avui a l’acte comunitari organitzat a la Plaça de la Vila de Vilanova, on dinamitzarem un taller de pancartes amb l’alumnat per reivindicar la importància de la salut mental i, posteriorment, farem la lectura d’un manifest, que llegiran les persones usuàries i alumnes vinculats al servei comunitari.

A més, aquesta tarda diversos recursos de l’entitat assistirem a la celebració comunitària del Dia Mundial de la Salut Mental organitzada per Salut Mental Catalunya, al Born Centre Cultural i Memòria. I des de molts altres serveis, com els Pisos Aloges, realitzarem sessions internes per reflexionar sobre l’estigma i auto-estigma en relació a la salut mental, així com sobre l’impacte del gènere i els mandats de gènere en la salut mental.