El passat divendres 18 de febrer Hernán María Sampietro, Vocal de Drets d’Activament i co-autor del “Manual per a la Recuperació i l’Autogestió del Benestar”, va visitar el Servei Prelaboral Salut Mental Gràcia per realitzar la presentació del “Pla Personalitzat de Recuperació i Benestar”.

Sampietro va donar a conèixer aquest Manual, disponible en format digital, una obra a l’abast de tothom que posa l’èmfasi en l’autonomia i el benestar personal, i que ofereix una eina d’autogestió i apoderament. Un recurs dissenyat per ajudar-nos a tenir una millor salut mental i més satisfacció amb la pròpia vida.

El “Manual per a la Recuperació i Autogestió del Benestar” és fruit del projecte Activa’t per la salut mental, coordinat per la Generalitat de Catalunya, la Federació Salut Mental Catalunya i la Federació Veus, implementat en el marc del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions 2017-2020. Un Pla que, per primer cop, va incorporar una perspectiva orientada a la recuperació, que cerca promoure l’autodeterminació, la consciència de ciutadania, el respecte pels propis drets, les decisions anticipades compartides, la promoció del benestar (amb o sense simptomatologia), i l’elaboració o l’enfortiment d’un projecte de vida, entre altres.

El manual és una eina pràctica dissenyada per donar suport a l’elaboració d’un Pla Personalitzat de Recuperació proporcionant informació, orientació i una sèrie d’estratègies que es poden fer servir per generar un projecte de vida satisfactori i autodeterminat, segons les pròpies preferències, valors i il·lusions, des d’on traiem el major profit possible dels propis recursos i potencialitats.

Una característica distintiva és que està elaborat sota el paraigües del model de recuperació, afavorint l’autodeterminació i el respecte per les pròpies preferències, descentralitzant-lo del patiment psicològic que en ocasions hem de travessar al llarg de la vida.

Aquesta jornada, oberta a totes les persones usuàries del Servei Prelaboral, va ser molt enriquidora. Una oportunitat per compartir experiències, enfortir vincles i descobrir noves estratègies de recuperació i autogestió del benestar.