Grup ATRA ens sumem a UNAD, la Red de Atención a las Adicciones, per reivindicar que el consum de drogues sigui abordat com un assumpte de salut pública per a deixar enrere la criminalització de les persones amb addiccions. A més, defensem que la inversió en programes de prevenció, educació i tractament és més beneficiosa que perseguir i empresonar les persones consumidores.
Així ho manifestem aquest dilluns, Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues, amb l’objectiu de reforçar l’acció i la cooperació per una societat lliure de drogues.
A més, coincidint amb aquesta jornada, UNAD va posar en marxa la campanya #CambiaElGesto per defensar i avançar en els drets de les persones amb drogodependències i altres addiccions i eliminar estigmes. L’objectiu que es pretén és provocar un canvi social, un canvi de paradigma, de mirades i de gestos per a evitar situacions de discriminació que aïllen i invisibilitzen encara més aquestes persones i fins i tot els impedeixen accedir a tractaments.
En aquest 26J la xarxa UNAD vol centrar els seus reclams en avançar i garantir els drets de les persones amb drogodependències i altres addiccions perquè deixin de ser rebutjades i apartades i puguin viure amb la dignitat que es mereixen. En relació amb això, han subratllat que són gairebé 40.000 les persones amb addiccions que s’atenen cada any en tota Espanya, segons dades del perfil de persones ateses elaborat per l’entitat.
De la mateixa manera, han volgut cridar l’atenció sobre la criminalització de les persones amb problemes de drogodependències, especialment d’aquelles que es troben en una situació de major vulnerabilitat social i acaben empresonades.
INVERSIÓ EN POLÍTIQUES SOCIALS
En aquest sentit, han reclamat que Espanya compti amb un sistema “real” d’alternatives a la presó, modern i a l’altura dels països europeus que aposti per l’abordatge terapèutic i comunitari de les seves problemàtiques de base, així com la implementació de la Justícia Restaurativa en l’àmbit penal. En aquest punt, han assegurat que la presó no és la solució per a reduir la delinqüència en col·lectius en situació d’exclusió social, sinó que, per a això, és necessària la inversió en polítiques socials de salut mental, educació, habitatge, ocupació i suport a les famílies amb menys recursos.
D’altra banda, entre les peticions de la xarxa està desenvolupar polítiques específiques dirigides a fer costat a les dones amb addiccions que han patit violències físiques, psicològiques i sexuals i a les persones grans amb addiccions.
Des d’UNAD també han fet una crida concreta a la societat per eliminar els estigmes que recauen sobre aquestes persones i les seves famílies i deixar de costat les situacions d’exclusió i desigualtat que afecten de manera directa la salut i benestar d’aquestes persones ja que, en molts casos, els impedeixen buscar ajuda o suport per a poder deixar enrere la seva problemàtica de consum. Així, han demanat empatia, comprensió i solidaritat, al mateix temps que han incidit promoure l’educació, la formació professional i la sensibilització per canviar les percepcions, els gestos i les actituds negatives.
PREVENCIÓ: INFORMAR I EDUCAR
Un altre dels punts que ha reclamat UNAD té a veure amb la prevenció. En aquest sentit, han posat sobre la taula la creació de programes integrals que se centrin en informar, educar i promoure estils de vida saludables des d’edats primerenques. Així com fomentar entorns de suport, on les persones puguin prendre decisions informades i accedir a recursos per prevenir les addiccions.
Totes aquestes peticions i reivindicacions estan recollides en un manifest que la xarxa UNAD ha fet arribar als principals partits polítics i institucions del país. L’objectiu és, en un any electoral, alçar la veu i subratllar, més que mai, la necessitat de compromís i responsabilitat per a poder continuar atenent amb la màxima qualitat aquestes problemàtiques, sense deixar ningú enrere.
Així, la xarxa UNAD ha estès la mà a administracions públiques, empreses, universitats, col·legis professionals i entitats del Tercer Sector per a continuar teixint aliances que millorin el benestar de les persones que atenen en cadascun dels nostres serveis i recursos.
NOTA: Es pot accedir al manifest complet clicant aquí.