Construir i consolidar una societat on s’exerceixi de manera efectiva la igualtat de drets i oportunitats entre dones i homes és possible i responsabilitat de tothom. Per això, amb motiu del 8 de març, els serveis i programes de Grup ATRA hem dut a terme diverses accions de visibilització, sensibilització i reflexió.

La Comunitat Terapèutica La Coma, la Comunitat Terapèutica Can Serra, les Llars amb Suport Salut Mental Gràcia, la Llar Residència Gràcia o la Llar Residència Pàdua han organitzat debats, actes informatius o dinàmiques de grup per treballar de manera conjunta conceptes relacionats amb el 8M. Aquestes accions tenien com a objectiu visibilitzar les desigualtats associades al gènere, així com donar a conèixer conceptes clau del feminisme, reflexionar sobre les pròpies conductes i vivències o aportar eines per disminuir les actituds sexistes.

Molts recursos han participat també en actes comunitaris. La Llar Residència Pàdua i el Club Social Garraf van assistir a la manifestació celebrada a la Plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú, amb cartells i pancartes elaborades als serveis, i residents de la Llar Residència Pàdua van participar a la lectura del manifest amb motiu del 8M. Persones usuàries de la C.T. La Coma van assistir a una caminada popular organitzada per l’Ajuntament de Monistrol de Montserrat, per tal de commemorar el Dia Internacional de les Dones.

La Taula Tècnica d’Igualtat del Prat de Llobregat ‒en la qual participa l’SPAI (Servei Integral per a les Conductes Addictives)‒, va organitzar un esmorzar de dones el matí del 6 de març. Un acte comunitari on l’SPAI va participar en l’elaboració de la pancarta, que desprès es va penjar a la façana de l’Equipament Cívic Delta. Durant l’esdeveniment també es va dur a terme un ball comunitari a càrrec de les companyes de l’Equip del Servei d’Acció Social del barri de Sant Cosme.

Cal destacar també que el programa “Ens estimem” ha complert 10 anys. “Ens estimem” és un projecte promogut pels serveis de Joventut i d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament de Sitges ‒en el qual ATRA participa‒ i que pretén fomentar les relacions igualitàries i una educació sexual saludable. Per celebrar el seu 10è aniversari, del 5 a l’11 de març serà possible visitar una exposició al voltant del programa a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges. Aquesta exposició presenta el projecte “Ens Estimem” i tota la feina feta per l’alumnat de 4t d’ESO de l’institut Joan Ramon Benaprès i de l’institut Vinyet de Sitges.

La igualtat entre dones i homes és un dret fonamental a garantir. Aquest dret ha estat reconegut legalment des de fa temps en el nostre marc jurídic, però no és efectiu ni en totes les esferes de les nostres vides ni és igual per a totes les dones. Per això encara avui dia hem de vetllar per la plena participació de les dones en tots els àmbits de la vida. Així doncs, volem sumar-nos a la Declaració Institucional del 8 de Març de 2020 de L’Institut Català de les Dones: “Volem els mateixos drets. #NoCallis #Som8deMarç”.

De la mateixa manera, també ens adherim al manifest que UNAD ha redactat amb motiu del 8M. UNAD és una xarxa ‒de la que ATRA i ATART formen part‒ que reuneix les associacions que intervenen en l’àmbit de les addiccions i dels problemes que d’elles es deriven, i vol visibilitzar i denunciar la desigualtat i les violències que pateixen les dones amb addiccions, víctimes d’una doble discriminació. Cal, doncs, seguir defensant els drets de les dones amb problemes de consum i/o addiccions, treballant per l’eliminació de les barreres per raó de gènere, caminant en pro de la igualtat i posant els mitjans necessaris per a l’erradicació de les violències masclistes que pateixen.

La invisibilització de les dones en qualsevol àmbit, dificulta i alenteix el canvi cap a una societat més igualitària. Per això, cal que el 8 de març, i cada dia, treballem per corregir aquesta situació desigual i injusta. Llibertat, Igualtat, Sororitat!