Ser còmplices de l’erradicació de qualsevol forma de violència masclista, produïda en qualsevol àmbit, i denunciar-la sense excepció és responsabilitat de tothom. Per això, amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, els serveis i programes de Grup ATRA hem dut a terme diverses accions de visibilització, sensibilització i reflexió. A continuació en detallem algunes de les més destacades.

El passat dissabte 21 de novembre, el Club Social Garraf va organitzar una xerrada coordinada per una professional especialitzada en gènere i violències, i posteriorment es va dur a terme un debat.  A més, s’han realitzat dinàmiques de grup per treballar de manera conjunta aspectes relacionats amb el 25N.

L’“Actua Dona” és un programa comunitari, integrador i d’atenció centrada en la persona, que dona suport a la vida autònoma a dones amb problemàtica derivada de la salut mental i que pateixen o han patit violències masclistes. Una de les activitats que es realitzen és el Grup de Dones –anomenat “Emmirallades”−, un espai dedicat a fomentar l’ajuda mútua i la sororitat entre elles, on la finalitat és compartir experiències viscudes i tractar temes que les impacten o les preocupen. Amb motiu del 25N, han estat reflexionant sobre les violències masclistes i han volgut compartir amb tothom els seus pensaments:

D’altra banda, el Programa “Actua Dona” i el “Pis amb Suport Aloges” −un servei residencial de suport que proporciona atenció integral a dones soles (o amb els seus fills i filles a càrrec), amb problemàtiques derivades de trastorns mentals i que es troben en situació de violències masclistes− van participar també en un reportatge per a Canal Blau TV titulat “Grup ATRA: Salut mental i violència masclista”, que es va emetre el mateix dia 25 de novembre:

Finalment, com ja us vam avançar, des de la Comissió d’Igualtat de Grup ATRA s’ha dissenyat la campanya de sensibilització trasnversal “Fem visibles les violències invisibles”. Una iniciativa que vol posar el focus i visibilitzar totes aquelles violències que sovint passen desapercebudes. Abusos de poder socialment normalitzats (tant per qui els exerceix com per qui els rep) que s’exerceixen sobre les dones i que tenen un impacte en la seva autoestima i el seu equilibri psíquic.