Grup ATRA hem presentat aquesta setmana en roda de premsa l’espectacle de teatre inclusiu “La Nit de Sant Joan”, de Dagoll Dagom i Jaume Sisa. L’obra s’estrenarà el dilluns 25 de novembre de 2019, a les 18.30 h, al Teatre El Cercle de Gràcia.

A la roda de premsa vam comptar amb la presència de Joan Lluís Bozzo, actor i director de Dagoll Dagom, Òscar Constantí, productor executiu de l’espectacle i coordinador del Club Social Salut Mental Gràcia, Mercè Cervantes, co-directora de Grup ATRA, Sigfrid Quer, president d’El Cor Canta, i Sara Sànchez, actriu.

En aquest musical hi participen persones usuàries de diversos serveis de Salut Mental Gràcia, que durant un any han treballat amb molta dedicació i orgull per fer possible aquest projecte. Però, com va comentar fent broma Joan Lluís Bozzo durant la roda de premsa, “Després del Liceu són la companyia que més equip convoca per als seus espectacles”. I és que més de 90 persones, amb i sense diagnòstic de trastorn mental,  formen part d’aquesta producció que constitueix una oportunitat única per fer visible la diversitat des de la inclusió, per treballar per una societat lliure d’estigmes i per teixir xarxa comunitària.

“Estem fent un espectacle, fins on som capaços, en majúscules. Volem fer una demostració de dignitat col·lectiva”, va afirmar Òscar Constantí. Posant en relleu la importància d’aquest espectacle com a forma d’apropar-nos al col·lectiu de persones amb trastorn mental, amb respecte, sense paternalisme ni compassió. “Són actors i actrius en el doble sentit de la paraula. Com a intèrprets i com a no passius ni passives”.

Parafrasejant una estrofa de l’obra, Òscar Constantí va assegurar també que “els desitjos es tornen reals, i l’increïble és allò tan normal. I justament per això, ha estat possible aquesta obra”. Una obra on nombroses persones, entitats i organitzacions –com el Cor Canta, el Teatre El Cercle de Gràcia o Salut Mental Catalunya– han contribuït amb col·laboracions puntuals o que han perdurat al llarg de tot el procés de creació.

Un espectacle que no hauria estat possible sense el suport i la complicitat de grans referents de l’àmbit artístic i creatiu, que des de l’inici ens han acompanyat i assessorat; com l’actor i director Joan Lluís Bozzo i el cantautor Jaume Sisa, que ens han cedit el text i la música, els germans Castells i Planas, que han dissenyat l’escenografia i construït part dels decorats, l’actriu i cantant Júlia Genís, que és cantant solista al musical, l’actor Oriol Genís, que és un dels intèrprets, o la il·lustradora Pilarín Bayés, que ha fet el cartell de l’espectacle.

Com va apuntar Sigfrid Quer “La nit de Sant Joan parla d’un viatge a través del temps, de la primavera a l’estiu, i en paral·lel d’un viatge a través de la vida, de la innocència a l’edat adulta. I aquest viatge ha estat enriquidor per a tothom”.