El 5 de desembre és el Dia Internacional del Voluntariat. Una jornada per commemorar el compromís de les persones voluntàries d’arreu del món. Aquest any, amb motiu d’aquesta data, entrevistem l’Angélica Vásquez, voluntària del Club Social Salut Mental Gràcia. Una dona entusiasta i implicada, amb un somriure que abraça i una energia que fa dansar.

A través d’ella volem retre un modest homenatge a totes les persones voluntàries de Grup ATRA. Persones que, com l’Angélica, regalen a altres persones una part del seu temps, de forma generosa i desinteressada. Agents de canvi, que fan de la nostra societat un lloc millor, més just i més humà. Gràcies per la vostra sensibilitat i solidaritat, gràcies per ser una part essencial de la nostra entitat!

Com vas conèixer a Grup ATRA?

Sóc estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona i el servei d’ocupació de la universitat té  la seva base de dades diversos col·lectius i organitzacions que es dediquen al treball social i de salut mental i benestar a Barcelona. Allí vaig trobar a Grup ATRA i em va interessar l’opció de col·laborar-hi amb un voluntariat.

En quin recurs has participat com a voluntària? Quina tasca has desenvolupat?

Vaig participar com a coordinadora/monitora de l’activitat de ball durant quatre mesos. Ho vaig dur a terme al Club Social Salut Mental Gràcia, cada dijous per la tarda durant una hora. La idea era oferir als usuaris i les usuàries del club una activitat alegre i didàctica plena de ball i música. Iniciàvem amb un escalfament, seguia amb la pràctica d’una breu coreografia, a vegades una mica d’improvisació,… La majoria de les vegades jo portava preparada una selecció musical però en ocasions també triàvem alguna cançó entre tots i totes durant l’activitat.

Quina va ser la teva motivació per a unir-te a fer voluntariat en la nostra entitat?

Sóc estudiant internacional del màster de Dansa Moviment Teràpia, de manera que volia ampliar els meus coneixements en el camp, així com entendre millor el sistema d’acció social i voluntariat a Catalunya.

Quina experiència t’ha marcat especialment durant el teu període com a voluntària?

El contacte i l’aprenentatge que tens amb els usuaris. Els usuaris són el millor de tot! Vaig aprendre de cadascun d’ells tots els dies del meu voluntariat, vaig confirmar la meva vocació de servei i el meu enfocament social.

Quins creus que són els beneficis i els aprenentatges de fer voluntariat?

Els aprenentatges depenen molt del que busquis a nivell social o personal amb el voluntariat. En el meu cas vaig aprendre moltíssim de maneig de grup i lideratge, vaig millorar la meva observació i retroalimentació, alhora que aquesta experiència em va preparar millor del que pensava per a les meves pràctiques clíniques del màster. Més enllà de les habilitats i eines que enforteixes fent voluntariat, crec que la teva ment i el teu cor s’obren més al món i a la gent, i això no té preu.

A quins reptes et vas enfrontar com a voluntària?

El meu primer dia estava molt nerviosa i temia no complir les expectatives, però l’equip del club sempre va estar molt atent a acompanyar-me i a resoldre els meus dubtes d’una forma molt càlida i col·laborativa.

Què li diries a algú que està pensat a convertir-se en voluntari o voluntària però no s’atreveix a fer el pas?

Fer voluntariat és una experiència molt enriquidora, ens recorda i ens connecta amb el que ens fa humans, la salut i el benestar es construeixen en comunitat i en col·laboració. És la millor oportunitat per aprendre i millorar les teves eines, alhora que coneixes a moltes persones interessants i de pas també ho passes molt bé. Estic molt agraïda a Grup ATRA per aquesta oportunitat, us desitjo el millor amb aquesta labor tan necessària i tan preciosa que dueu a terme.