Un any més, diversos serveis i programes del Grup ATRA s’han sumat a la jornada reivindicativa del 8M, en motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones. I ho han fet amb debats, tallers i dinàmiques de grup per reflexionar i posar de manifest les desigualtats que encara perduren entre homes i dones.

A Barcelona, el Servei Prelaboral Salut Mental Gràcia va iniciar les activitats de sensibilització per la situació de les dones l’1 de març, amb una xerrada extraordinària sobre temes laborals. La bretxa salarial, les grans dones que s’amaguen darrera de pseudònims masculins, dones científiques poc reconegudes o com l’apoderament professional femení actual està incorporant dones en àmbits tradicionalment masculins (com la construcció, la indústria o la ramaderia) van ser alguns dels temes de reflexió.

El 3 de març el servei va organitzar el passi del curtmetratge ‘Propiedad privada’ per als usuaris i les usuàries, després del qual va celebrar un debat. I en aquest espai es van posar sobre la taula el maltractament en les relacions de poder, els micromasclismes de les relacions de parella o les pressions socials a les quals estan sotmeses les dones.

Dos dies més tard, el 5 de març, va ser el torn de la matinal d’activitats sobre el 8M, dedicada a repensar els estereotips de gènere i organitzada per dues usuàries del servei.

Per la seva banda, el Club Social Gràcia també va dedicar diversos dies a sensibilitzar sobre les desigualtats que pateixen les dones. Ho va fer amb activitats en què es va emfatitzar la perspectiva de gènere, un taller de noves masculinitats, passis de documentals i una sortida al mercat de l’Abaceria (on hi ha una instal·lació de caire feminista). 

‘Parets amb ànima’ també es va sumar al Dia Internacional de les Dones amb tres murals pintats i dissenyats per membres del programa.

Set usuàries i un usuari van executar els esbossos que havien dissenyat dies abans, damunt de caixes, amb pintures cedides per Montana Colors i amb la col·laboració de l’artista Lily Brik.

Un cop acabada l’acció artística els integrants del programa van encetar un debat sobre la situació de la dona avui dia, amb els seus murals com a punt de partida de les reflexions i comentaris que van compartir.

El 8M fora de Barcelona

L’SPAI d’El Prat de Llobregat també va commemorar el 8M durant diversos dies. Ho va fer amb el visionat de pel·lícules seguides de debats i, el dilluns mateix, escoltant el manifest que l’Ajuntament del municipi va pronunciar en motiu de la jornada.

La Comunitat Terapèutica La Coma (Monistrol de Montserrat) va aprofitar la jornada per incidir en la sensibilització en clau de gènere, es va recordar el Pla d’Igualtat d’ATRA i es van presentar els llibres de la il·lustradora Lola Vendetta.

Els dilluns i els divendres del mes de març són de les dones al Club Social del Garraf (Vilanova i la Geltrú). Les setmanes arrenquen amb una sessió de videofòrum (amb pel·lícules reivindicatives) i acaben amb un taller de manualitats.

Dissabte 6 de març l’entitat va organitzar una xerrada amb el col·lectiu feminista Bullanga, que també va servir per preparar les pancartes que es van exhibir el 8 de març a les concentracions a la Plaça de la Vila.

Finalment, el Centre de Dia ATART (Girona) va crear un grup de treball per reflexionar sobre la discriminació de les dones i els estereotips de gènere.

 

collage accions Dia Internacional de les Dones