Tothom hauria de ser feminista”  afirmava Chimamanda Ngozi Adichie a la seva celebrada TED Talk. Perquè el feminisme és igualtat de drets i oportunitats, perquè el feminisme és no discriminació, perquè el feminisme és motor de transformació social, perquè el feminisme és generador de nous i millors paradigmes, perquè el feminisme és equitat, llibertat i sororitat. Reivindiquem els feminismes, perquè els feminismes són justícia global.

Tal i com declara el manifest institucional redactat pel Govern de la Generalitat, “Ens fem feministes perquè ens neguem a acceptar com a normals les desigualtats, les discriminacions i les violències que condicionen la nostra vida, la de totes les dones. Que no et sembla normal cobrar menys per la mateixa feina o que els treballs més feminitzats estiguin més precaritzats? Feminista. Que t’irrita que les dones carreguem amb la major part del treball domèstic i de cures, que no ens quedi temps per a nosaltres mateixes i que la societat ens eduqui per creure que ho fem com un acte d’amor i d’empatia natural? Fe-mi-nis-ta. Si creus que sense educació sexual no hi ha relacions igualitàries i respectuoses basades en el consentiment. Tu ets molt feminista. Si estàs farta dels imaginaris del terror sexual que limiten la teva llibertat i l’ús de l’espai públic, mentre que la major part dels agressors sexuals són coneguts de l’entorn més proper. Clarament feminista. Si assumeixes el compromís actiu de combatre el masclisme, cada dia, en tots els espais; que sí, que ets feminista.”.

Les dones a les que acompanyem a Grup ATRA sovint es troben travessades per múltiples discriminacions. Per ser dones i tenir problemes d’addiccions. Per ser dones i trobar-se en una situació de sensellarisme. Per ser dones i conviure amb una problemàtica relacionada amb la salut mental. O per ser dones i haver sobreviscut a les violències masclistes.

Tenim el compromís amb elles, així com amb totes les nostres professionals i col·laboradores, de garantir la igualtat efectiva de drets i oportunitats entre homes i dones, i de defensar el paper actiu dels homes en un feminisme que ens farà més lliures a tothom.

Aquest any, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, des de la Comissió d’Igualtat hem volgut pensar en un 8M plural, col·laboratiu i comunitari. Hem convidat a totes les persones que formem Grup ATRA a participar-hi creant lemes pel 8M. Una iniciativa global composta a partir de missatges individuals ideats de forma participativa.

N’han sorgit missatges reivindicatius i festius. Eslògans que parlen de vida, de llibertat i de diversitat. Consignes d’empoderament i sororitat. Cocreacions que demostren que la transformació feminista ja ha començat i és imparable. I és que els feminismes són per a tothom… y lo sabes! 

8M Dia Internacional Dones