El Carnaval és la celebració més emblemàtica de Vilanova i la Geltrú, un dels pocs carnavals catalans que va sobreviure a la dictadura franquista i que a dia d’avui segueix centrant-se en la sàtira. Amb més de 250 anys d’història, el seu caràcter únic ha estat reconegut com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Aquesta setmana arrenca oficialment el Carnestoltes, però al Club Social Garraf ja fa molts dies que escalfem motors i encara ens queden moltes jornades de gresca per davant.

Al gener ja vàrem començar a crear la decoració dels carrers, que aquest any hem col·locat principalment al carrer Pàdua. Però també hem col·laborat amb els veïns i veïnes del carrer Montserrat, on hem ampliat la seva decoració. La temàtica d’enguany és “el Vidalot”, la festa que se celebra el dimarts de Carnaval a Vilanova. Durant aquesta jornada tothom ha d’anar amb la cara tapada i lidera la celebració en Vidalot, una mena de bufó vestit de vermell i verd que va donant tombs per la vila mentre els vilanovins i les vilanovines fem una comparsa amb ordi al seu darrera. Així doncs, el carrer Pàdua l’hem omplert de colors verd i vermell, en homenatge al vestuari del personatge, hem realitzat màscares diverses, i algun que altre Vidalot fent de les seves. Pel que fa al carrer Montserrat l’hem guarnit amb uns colors més pastel i, amb el suport de l’artterpeuta Miquel Lligades, hem elaborat uns ocells de papiroflèxia decorats amb tota mena de detalls.

El passat 4 de febrer, l’Irene Garzie, la il·lustradora que ha realitzat el cartell del Carnaval Vilanoví d’aquest any, va venir a compartir el seu procés creatiu. A més, va dissenyar un quadre en continuïtat amb el cartell que les persones usuàries han anat pintant els dies posteriors i que penjarem a l’entrada del club. L’artista també va resoldre molts dubtes sobre la conceptualització i el desenvolupament del cartell i va donar-nos un cop de mà amb la realització de les màscares per al carrer Pàdua. 

Diumenge passat vam assistir a les competències musicals. Ahir vam organitzar un taller de xató  i una xatonada al club. El proper dissabte anirem a recollir el diploma de reconeixement per la decoració de carrers d’enguany i dimecres de cendra assistirem a l’enterrament de la sardina.

El Carnestoltes a Vilanova i la Geltrú és comunitat, és cooperació i és festa. I té moltes coses en comú amb l’essència del Club Social. Formar part del Carnaval Vilanoví és una activitat extraordinàriament creativa i inclusiva. Perquè ens permet omplir de preciosos colors els carrers de la ciutat. Perquè ens permet donar via lliure a la nostra creativitat. Perquè ens permet compartir espai i temps amb persones alienes al Club, com les residents de la Llar Pàdua. I perquè ens permet participar activament de la vida del poble i fer comunitat.