Avui, 8 de març, és el Dia Internacional de les Dones. Un dia reconegut per l’Organització de les Nacions Unides com a data en què es denuncia el sexisme i la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones. Però, també, un bon moment per reflexionar sobre els avenços aconseguits, per seguir demanant més canvis i millores i per celebrar la valentia i la determinació de les dones del carrer, que han jugat un paper clau a la història dels seus països i comunitats.

Enguany, més que mai, amb l’auge de partits i discursos que promouen un retrocés abismal en els drets de les dones i presenten actituds negacionistes envers les violències masclistes, cal reivindicar els feminismes i l’impuls a les polítiques públiques en favor de la igualtat efectiva de dones i homes.

A Grup ATRA atenem col·lectius especialment vulnerables i invisibilitzats de dones, les que pateixen addiccions, trastorn mental o sensellarisme. I avui participem en diversos actes i activitats que es realitzen en el marc del 8M –com la projecció de curtmetratges sobre igualtat de gènere del projecte “Ens Estimem”, realitzats per alumnes d’Instituts de Sitges–. Perquè aquesta és una jornada de reflexió, però també d’acció. I és què construir i consolidar una societat on s’exerceixi de manera efectiva la igualtat entre dones i homes és possible i responsabilitat de tothom.

A més, volem adherir-nos a la campanya “#SomAquí #Som8deMarç” realitzada per l’Institut Català de les Dones (ICD) amb motiu del Dia internacional de les Dones. Una campanya de reconeixement als moviments feministes i les seves importants aportacions a la societat i als drets de les dones. Aquesta campanya consta d’una imatge gràfica i d’un vídeo, que alterna fotografies i imatges de la darrera manifestació del 8 de març amb manifestacions feministes d’altres temps.

Per altra banda, la campanya escollida aquest any per l’ONU ha estat “Pensem en igualtat, construïm amb intel·ligència, innovem pel canvi”. Aquest tema se centra en formes innovadores amb les que poder advocar per la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones, en especial als entorns relatius als sistemes de protecció social, l’accés als serveis públics i la infraestructura sostenible.

Enllaços d’interès:
Institut Català de les Dones – Declaració Institucional
ONU – Día Internacional de la Mujer, 8 de marzo
ONU – Día Internacional de la Mujer 2019: Pensemos en igualdad, construyamos con inteligencia, innovemos para el cambio
Ajuntament de Sitges – Projecció de curtmetratges sobre igualtat de gènere del Programa “Ens estimem?” al Cinema El Retiro