La festivitat del Corpus, una de les més antigues del calendari festiu i tradicional, ha tornat a omplir de flors i activitats culturals múltiples localitats catalanes. Persones usuàries i professionals del Club Social Garraf i de la Comunitat Terapèutica la Coma han participat en l’elaboració de catifes de flors a Vilanova i la Geltrú i a Monistrol de Montserrat, respectivament.

Les ornamentacions florals en forma de catifes són un art efímer per a celebrar el Corpus i el floriment de la primavera. La fidelitat als seus trets tradicionals conviu amb l’adaptació de la festa al moment present. Així, si bé històricament les catifes s’elaboraven amb pètals de flors, flors senceres i herba, des de finals del segle XX s’experimenta amb més materials, com ara llavors, serradura i encenalls tenyits, marro de cafè, o altres materials recuperats.

De fet, la catifa que van crear les persones sòcies del Club Social Garraf, ubicada al carrer de les Roques, estava realitzada amb serradures tenyides de colors. La iniciativa es va dur a terme en col·laboració amb l’Associació de Veïns i Veïnes de la Geltrú, que ens va proveir tot el material necessari i ens va obsequiar amb un refrigeri. La catifa, que tenia una extensió d’uns 10 metres, es va elaborar al llarg del matí i a la tarda hi va desfilar per sobre la cercavila.

Diverses persones usuàries de la Comunitat Terapèutica La Coma van participar en la creació d’algunes de les catifes que decoraven la població de Monistrol de Montserrat. Els seus dissenys tenien motius florals, però estaven elaborades també amb serradures tenyides.

A casa nostra aquesta tradició d’origen religiós ha perdurat en el temps i s’ha convertit en un esdeveniment social i festiu. A Grup ATRA ens apassiona implicar-nos de manera activa amb l’entorn, i participar d’iniciatives culturals i comunitàries com aquesta, que omplen de colors, olors i textures les nostres localitats, estan any rere any a la nostra agenda.