Si tanques els ulls i intentes connectar amb un espai de calma i de pau segurament és un entorn natural el que et ve al cap. El so de les onades entrant a la platja, la brisa del vent acaronant-te la cara, l’olor dels boscos humits de tardor, el gust d’una mora recent collida d’un esbarzer o les vistes de la immensitat de la natura des del cim d’una muntanya.

Per això, amb l’objectiu de ser presents en nosaltres mateixes i en la natura que som, les persones residents de la Comunitat Terapèutica La Coma han participat recentment en un bany de bosc. Els banys de bosc són la teràpia de la natura, un passeig immersiu per un bosc no transitat que es recorre de forma pausada i amb els cinc sentits.

La teoria és tan senzilla com la pràctica: submergir-nos en un entorn natural, amb tots els sentits actius, millora el nostre benestar físic i emocional. Les persones residents a La Coma viuen en un paratge natural privilegiat, amb vistes i a tocar de la muntanya de Montserrat. Durant aquest bany de bosc van realitzar un itinerari curt i sense desnivell, d’uns 3 quilòmetres en total. Van caminar lentament i en silenci, tot realitzant alguna breu dinàmica vinculada amb els sentits.

Segons Yoshifumi Miyazaki, un dels pioners de l’estudi científic dels banys de bosc i autor del llibre ‘Shinrin Yoku. Banys curatius de bosc’, un bany de bosc és una excel·lent manera de desconnectar de la rutina i dels hàbits poc saludables, sovint associats al sedentarisme. No és casual que el recorregut es faci en silenci, sense més estímuls que els que ofereix el bosc, bolcant tots els sentits en els elements naturals que trobem pel camí. La seva pràctica enforteix el sistema immunològic i redueix les emociones negatives, els nivells d’ansietat i d’estrès, la tensió arterial o la incidència d’infarts.

El bosc és refugi i és teràpia. I gaudir de les propietats i els beneficis que la natura ens aporta està molt més a l’abast del que pensem.