L’educació i l’art tenen el poder de transformar, de despertar l’esperit crític, d’oferir noves mirades i experiències que ens fan créixer com a persones i com a societat. I la passada setmana art i educació es van abraçar a l’aula de 4t de primària de l’escola la Salle Gràcia.

La muralista i il·lustradora Marta Bellvehí, col·laboradora del programa Persianes amb Ànima, va realitzar un taller amb l’alumnat de 4t de primària. Van iniciar un procés creatiu i cooperatiu per tal de començar treballar propostes per perfilar el disseny que l’artista desenvoluparà a un dels murs de l’escola durant el mes de febrer.

Per iniciar la dinàmica de cocreació, l’artista va compartir amb els infants les cançons “Welcome Home” de Radical Face i “Still Young” de The Cat Empire. Mentre escoltaven les melodies van dibuixar les sensacions i emocions que aquestes els provocaven. Posteriorment, van debatre sobre quin missatge els agradaria que transmetés el mural. A partir de 4 conceptes clau escollits pels infants (feminisme, solidaritat, medi ambient i inclusió) van iniciar una pluja d’idees sobre altres temes transversals que podien estar presents en l’obra: com ara igualtat, justícia, protecció, respecte, empatia, generositat, felicitat, reciclatge, cures, salut o natura. Finament, cada alumne va realitzar un dibuix amb tots aquests conceptes barrejats o escollint-ne només un, i la Marta Bellvehí va fotografiar totes aquestes peces per agafar inspiració per al mural que dissenyarà.

Aviat donarem una nova vida a un discret mur del centre educatiu. Un procés creatiu i participatiu entre el programa Persianes amb Ànima –que la passada setmana va començar la seva 2a edició– i l’alumnat de escola La Salle Gràcia. Una acció artística i comunitària que ens mostra un cop més que l’art és un llenguatge universal.

Si vols saber més sobre Persianes amb Ànima, aquí trobaràs el curt documental sobre el projecte.