Tornem a l’escola i l’estiu va arribant a la seva fi. I poques coses ens fan pensar tant en l’estiu com les festes majors. Per això, abans de donar per finalitzada la temporada estival, volem repassar algunes de les activitats comunitàries que des de Grup ATRA s’han realitzat amb motiu d’aquestes nostrades celebracions!

A Grup ATRA tenim la immensa sort de tenir la nostra seu de Barcelona i alguns dels nostres serveis al barri de Gràcia. Les Festes de Gràcia, unes de les més famoses de la ciutat, són molt conegudes per les decoracions dels seus carrers, unes decoracions que el veïnat prepara durant tot l’any. Des del Club Social Salut Mental Gràcia hem col·laborat amb la creació d’alguns dels guarniments del carrer Llibertat, una experiència que repetim amb gran entusiasme anualment. De la mà de la comissió de festes del carrer Llibertat –que ens va proporcionar el material i ens va explicar el què havíem de fer–, les persones membres de l’activitat d’arts plàstiques “Fet a mà” van elaborar diversos elements que van ajudar a completar la temàtica Vikinga que vestia aquest carrer, i que va guanyar el sisè premi del concurs de carrers i places guarnides.

Les persones residents i professionals de la Llar Residència Providència també vam decorar l’edifici, i el seu espectacular disseny va guanyar el tercer premi de balcons guarnits. Titulat “Star Llars”, estava inspirat en l’imaginari galàctic i comptava amb un gran coet Apolo on viatjaven algunes de les persones usuàries o amb elements i personatges del film “La Guerra de les Galàxies”.

A més, l’alumnat de “La meva Barcelona” –una activitat comunitària dirigida a l’empoderament de persones amb problemes de salut mental– va conduir dues visites guiades pel barri en el marc del programa de la festa major. El primer itinerari estava dedicat a cèlebres “Dones de Gràcia” i el segon a alguns dels “Homes de Gràcia” més il·lustres. Des de “La meva Barcelona” hem aprofitat la celebració de les Festes de Gràcia per oferir unes rutes pels edificis on van viure o treballar i els carrers que van transitar aquestes persones, que van contribuir al progrés, a la lluita per la llibertat i a fer una societat més justa i millor. Ambdós itineraris, conduïts i guiats per persones amb trastorn mental, van ser un èxit d’assistència i van comptar amb l’acompanyament d’un intèrpret en llengua de signes.

Però no només ens hem quedat al barceloní barri de Gràcia. I és que des del Club Social Garraf vam realitzar decoracions per a la festa major de Vilanova i la Geltrú. Les persones membres del taller de costura van preparar unes acolorides banderoles per guarnir per dins i per fora el local del recurs. A Grup ATRA formem part del que ens envolta de manera activa, i participar d’aquestes activitats comunitàries ens encanta i és un component importantíssim de la nostra essència.