Avui, 26 de juny, es commemora el “Dia internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues”. Aquesta jornada −aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 8 de desembre de 1987− ha tingut històricament la voluntat de reforçar l’acció i la cooperació per tal d’assolir una societat lliure del consum de drogues i, sovint, ha estat utilitzada pel governs per mostrar el “progrés” en el control de l’ús i l’abús de les drogues. Per això, volem dedicar aquesta data a reflexionar sobre aquesta realitat i sobre la importància de les actuacions en matèria de drogues que posin al centre les persones i els drets humans.

Les entitats que treballem en l’àmbit de les addiccions aprofitem aquesta data per elevar les nostres reivindicacions, visibilitzar les nostres causes i sensibilitzar la ciutadania. Així doncs, la Red de Atención a las Addicciones UNAD ha fet pública una declaració per demanar una “nova normalitat” que inclogui les persones més vulnerables. En un 26 de juny marcat per la nova normalitat sol·liciten que es tinguin en compte les persones amb problemes d’addiccions a l’hora de proporcionar mesures de recuperació per a la ciutadania, ja que elles han patit especialment els efectes d’aquesta pandèmia.

A més, des de fa ja alguns anys, el mateix dia 26 de juny se celebra la campanya internacional “Dona suport. No castiguis”, en la que un creixent nombre d’activistes d’arreu del món reclamen unes polítiques de drogues que prioritzin la salut pública i els drets humans, que sensibilitzin la població i treballin contra l’estigma associat a les persones usuàries de drogues.

En aquesta línia, la Federació Catalana de Drogodependències (FCD) –de la qual les nostres entitats ATRA i ATART formen part–, amb la col·laboració de la Sub-direcció General de Drogodependències, posa en marxa un Observatori d’alerta sobre l’estigma cap a les persones que usen alcohol i/o drogues. L’Observatori pretén conscienciar als diferents àmbits d’atenció professional i la ciutadania sobre la importància de deixar d’estigmatitzar a les persones que usen drogues i d’acabar amb les seves vulneracions de drets.