Cada 26 de juny es commemora el “Dia internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues”. Aquesta jornada ha tingut històricament la voluntat de reforçar l’acció i la cooperació per tal d’assolir una societat lliure del consum de drogues i, sovint, ha estat utilitzada pel governs per mostrar el “progrés” en el control de l’ús i l’abús de les drogues. Per això, volem dedicar aquesta data a reflexionar sobre aquesta realitat i sobre actuacions en matèria de drogues que posin al centre les persones i els drets humans.

Les entitats que treballem en l’àmbit de les addiccions hem d’aprofitar aquesta jornada per elevar les nostres reivindicacions i visibilitzar les nostres causes. Així doncs, la Red de Atención a las Addicciones UNAD ha fet públic un manifest, al qual ens adherim, per tal de donar visibilitat a les addiccions i, sobretot, a aquelles persones que les pateixen.

A més, des de fa ja alguns anys, el mateix dia 26 de juny se celebra la campanya internacional “Dona suport. No castiguis”, en la que un creixent nombre d’activistes d’arreu del món reclamen unes polítiques de drogues basades en la salut i els drets humans, que sensibilitzin la població i treballin contra l’estigma associat a les persones usuàries de drogues.

En aquesta línia, la Federació Catalana de Drogodependències (FCD) –de la qual les nostres entitats ATRA i ATART formen part– posa en marxa una campanya que pretén conscienciar la població i els mitjans de comunicació sobre la importància de deixar d’estigmatitzar les persones que usen drogues i d’acabar amb la seva criminalització, ja que el rebuig social té greus efectes emocionals i psicològics sobre les persones usuàries de drogues. La iniciativa, que s’ha treballat amb persones usuàries de drogues, inclou material gràfic amb propostes per trencar l’estigma, una guia de treball per a professionals i persones consumidores, així com un vídeo espot de sensibilització.