El proper dissabte 25 de novembre serà el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, una jornada per seguir fent front comú contra les diverses formes i expressions de les violències masclistes. Des de la Comissió d’Igualtat de Grup ATRA, enguany volem aprofitar la data per reflexionar sobre la violència simbòlica de les paraules, sobre les etiquetes que ofeguen, paralitzen, limiten i estigmatitzen.

Dones de diferents serveis de Grup ATRA, que conviuen amb problemàtiques relacionades amb la salut mental, han compartit com els impacten els múltiples significats d’aquestes violències simbòliques. Unes violències que esdevenen pesades càrregues i que són formes de control.

Hem analitzat aquestes paraules-etiquetes, la unitat lingüística amb significat més bàsica. I revisem com les omplim de significats. Uns significats carregats de prejudicis i d’estigma, que són feixugues motxilles per a qui les sosté. A partir d’aquestes etiquetes hem elaborat un diccionari amb algunes de les discriminacions que pateixen a diari aquestes dones. Unes discriminacions extrapolables a totes les dones.

Aquestes etiquetes constitueixen relats col·lectius, compartits per moltes de nosaltres. En aquesta representació gràfica en forma de diccionari hem volgut plasmar, també, en quins sentiments es transcriuen aquestes etiquetes i què representen per a nosaltres, quins múltiples significats conviuen dins seu.

És clau identificar els múltiples fets que constitueixen violències masclistes quotidianes. Perquè tal i com afirma la Declaració Institucional amb motiu del 25N elaborada per la Generalitat de Catalunya, administracions locals i entitats municipalistes: “la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva que necessita de tota la societat. Perquè les violències masclistes no són un fet aïllat ni privat. Perquè no són un problema de les dones. […] Tenim encara molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos. […] Totes i tots podem evitar que es produeixi la violència intervenint i denunciant comportaments agressius, discriminacions i desigualtats. Podem contribuir a establir estàndards sobre què és acceptable i què no ho és en el nostre entorn, podem ajudar a reconèixer comentaris o comportaments intolerables, incloent-hi aquells discursos negacionistes de les violències masclistes, i empènyer així a superar les normes culturals patriarcals de la nostra societat”.

Per una societat on viure lliures de violències masclistes, eliminem l’etiqueta, canviem la mirada, siguem part de la transformació social!

A Grup ATRA disposem d’un Protocol per a la prevenció i l’abordatge de l’assetjament sexual i/o per raó de sexe i d’un Protocol de detecció i actuació en situacions de violències masclistes produïdes dintre i fora de la feina. Així com d’una referent de la comissió d’igualtat per rebre suport, acompanyament i assessorament individual.

Pots descarregar el pòster de la campanya aquí.