Avui és 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones. Amb motiu d’aquesta data, des de la Comissió d’Igualtat de Grup ATRA hem elaborat la campanya #EmpatitzarCura #CompartirSana.

La campanya retrata situacions compartides de violències, realitats amb les que totes ens sentim identificades, pors amb les que convivim i llibertats que ens són coartades per l’amenaça d’unes agressions sexuals que haurien d’estar desterrades d’una societat lliure i democràtica. La iniciativa, però, apel·la també a l’esperança d’un canvi. Perquè #EmpatitzarCura i #CompartirSana.

#EmpatitzarCura vol interpel·lar tothom, i especialment els homes, com a part de la solució. I és que el focus de la solució de les violències masclistes es situa en la seva responsabilitat i no en les dones que les pateixen. Per això és clau que “aprenguin a identificar en ells mateixos i en el seu entorn […] totes aquelles actituds i conductes que legitimen, banalitzen o que directament constitueixen violència sexual”. A les vostres mans està no tenir postures neutrals que us fan còmplices de les violències i permeten perpetuar-les.

D’altra banda, #CompartirSana vol deixar espai a compartir aquestes experiències com a exercici terapèutic i soror, com a oportunitat per visibilitzar aquesta realitat i trencar el silenci. En aquesta línia, a Grup ATRA disposem d’un Protocol per a la prevenció i l’abordatge de l’assetjament sexual i/o per raó de sexe i d’un Protocol de detecció i actuació en situacions de violències masclistes produïdes dintre i fora de la feina. Així com d’una referent de la comissió d’igualtat per rebre suport, acompanyament i assessorament individual.

Com cada any, amb motiu d’aquesta data, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya,  l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Delegación del Gobierno a Catalunya, consensuen un manifest. Una declaració institucional que enguany posa el focus en les violències sexuals: “De totes les formes de violència masclista, les violències sexuals són les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades. Tot això fa de les violències sexuals un component central del patriarcat. No tenen a veure amb el sexe sinó amb el poder. El poder de cosificar, d’humiliar, de dominar, de disciplinar, de generar por i de restringir la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones. […] També el poder de produir un sentiment de vergonya per haver patit una agressió sexual, el poder de responsabilitzar i culpabilitzar les víctimes/supervivents (com anava vestida, què havia consumit, en quin lloc estava, si anava sola…) en lloc d’assenyalar l’agressor com a únic responsable. O el poder de posar en dubte la intenció de les denunciants. I, de manera cabdal, el poder de crear un imaginari en què les agressions les comet un desconegut a l’espai públic amb perfil psicòpata i depravat, malgrat que la major part de les agressions, especialment aquelles més greus, ocorren en espais considerats privats i els agressors més habituals no tenen un perfil concret. Les cometen amics, parelles, companys d’estudis o de feina, veïns, familiars o referents propers”. Per això, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha posat en marxa una campanya pedagògica per construir un nou sentit comú, ‘Per una nova cultura del consentiment’.

Perquè un compromís amb la llibertat de les dones ens farà també una societat més lliure!

Aquí pots descarregar el pòster.