Publicacions
Estudi de seguiment a pacients drogodependents de la Comunitat Terapèutica La Coma d’alta intensitat en un període de 5 anys. PDF Imprimeix

Així ho mostra l’estudi que es va presentar al XV European Congress of Therapeutic Comunities: Promoting  and integrated model, celebrat a Màlaga, 11-14 de març 2015.

L’estudi  l’ha dut a terme la investigadora  Laura Sumalla de la Universitat de Barcelona, que ha fet un seguiment de 39 pacients, que varen estar ingressats a la Comunitat Terapèutica La Coma, durant els cinc anys posteriors al seu tractament en aquets centre.

La investigació mostra que els que van acabar el tractament varen tenir una taxa molt menor de reincidència dels que no van acabar.  Així, el 50% de 22 pacients que van ser donats d’alta varen reincidir després de cinc anys, mentre que la taxa de reincidència va arribar al 88% de 17 pacients que no van acabar el tractament.

L’estudi també recalca que els principals factors associats al manteniment de l’abstinència post-tractament  tenen a veure amb la millora en els nivells de frustració,  tolerància, autoestima, habilitats de resolució de conflictes i en el sentit de la responsabilitat; a banda de la importància de la continuació del tractament en Pisos de Reinserció després haver passat per una Comunitat Terapèutica.

 
Dia Internacional del Voluntariat PDF Imprimeix

5 decembreEl 5 de desembre és el dia que es reconeix i visibilitza l'acció voluntària que duen a terme moltes persones i entitats d'arreu del món.

Aquest dia ens recorda que hi ha persones que donen sense esperar rebre res a canvi; persones solidaries i compromeses amb el seu entorn; persones que gaudeixen oferint el seu temps a la comunitat.

Grup ATRA compta amb la col·laboració de persones que, de forma totalment altruista i voluntària, es comprometen a dedicar part del seu temps a donar atenció i acompanyament a les persones que atenem.

Els voluntaris actuen coordinadament en el marc de l’entitat i amb els professionals que la conformen. Són molts els valors que aporten aquestes persones, sensibles a les mancances i necessitats de la societat. Les seves actituds són enormement beneficioses i complementaries al treball professional.

Volem aprofitar aquesta diada per agrair profundament a tots els/les voluntaris/es que han estat o estan col·laborant amb nosaltres. Tanmateix, aquesta jornada també és un bon moment per animar a que cada dia siguin més les persones que formin part del voluntariat.

 
12 històries es donen a conèixer al projecte Retrats Sense Sostre PDF Imprimeix

retrats sense sostreCom a protagonistes d'aquests Retrats, tenim a persones en situació de sense llar o que s'hi han trobat en el passat i han rebut el suport d'algunes de les entitats que formen part de la "Xarxa d'Atenció a les Persones Sense Llar" de la que ATRA és membre.

Llegiu-ne més...
 
Habitatges d’Inclusió Social per als Nous Exclosos PDF Imprimeix

habitatges-inclusio-socialEl naixement dels Habitatges d’Inclusió Social, com a recurs educatiu dirigit a les persones en situació de pobresa, es va iniciar en un moment de bonança econòmica. La pobresa era entesa com un estat d’una petita part de la població, que necessitava un suport per poder sortir d’aquesta situació.

Actualment ens trobem en un paradigma diferent, ja que ha aparegut una nova pobresa. L’atroç atur, sumat a una política hipotecària ferotge ha deixat a multitud de famílies sense feina, sense casa i amb deutes a l’esquena. Són persones que han viscut dins la societat del benestar tota la seva vida i, de cop i volta, es veuen abocades a una situació de caiguda, amb poc suport i amb un horitzó confús.

Els habitatges d’inclusió amplien l’abast del seu encàrrec i àmbit d’actuació. Cal acollir a aquestes persones perquè tinguin un espai físic on recollir, treballar i redirigir la seva nova realitat, ja que han passat de viure dins la societat del benestar a ser persones en situació de “nova” pobresa.

Llegiu-ne més...
 
El teu cos té molt a dir. Fisioteràpia a CT Can Prat PDF Imprimeix

El cos ens parla. Ens parla com si fos un mapa on s´haguessin anat dipositant les milers d’històries viscudes, històries afortunades i no tan afortunades… 

A cada plec està l’alè d’allò que no ha estat expressat, i a cada plec, també, la necessitat de guariment, d’atenció i d’escolta.

...I perquè el cos parla i també pregunta, nosaltres li volem donar respostes.

D’aquí neix un nou espai a CT Can Prat. Un espai on es recullen els neguits i dolors físics, les seqüeles d’accidents de trànsit, d’autolesions, els mals hàbits posturals, la poca consciència del cos, la manca d’autoestima, la sobreexigència i el desgast, la contractura, l’esquinç… i un sense fi de problemes físics associats al problema central de la drogodependència.

La fisioteràpia integrada en el programa de la Comunitat Terapèutica Can Prat, vol atendre profundament les demandes físiques, ja siguin patologies, disfuncions o malestars,  i està contribuint, d’una forma innovadora, a rehabilitar i condicionar positivament les capacitats físiques dels usuaris i afavorir una millor evolució en el tractament de la pròpia conducta addictiva. Es coordina amb la resta d’àrees, educativa i psicoterapèutica.

Aquesta atenció té diversos camps d’actuació interrelacionats.
Com a espai central, trobem l’espai de fisioteràpia, on s’estableix un protocol de tractament individualitzat per a cada usuari que ho necessiti ,utilitzant eines pròpies de la rehabilitació, com ara; l’electroteràpia, la crioteràpia, la termoteràpia, la massoteràpia i les mobilitzacions actives i passives, així com consells sobre higiene postural i prevenció de lesions.

Per altra banda, i sota la direcció i coordinació de l’àrea de fisioteràpia, trobem diverses activitats, com ara; el gimnàs ( bicicleta el·líptica, classes de steps, circuit amb estacions, estiraments dirigits), la piscina, l’activitat de pilates i l’activitat de tècniques de relaxació muscular.
Els exercicis de condicionament físic pautats correctament, ajuden a potenciar la força, milloren la capacitat de resposta a l’esforç, treballen la flexibilitat i l’equilibri i ajuden a tenir més consciència corporal i desig d’autocura.

El 97% de les altes terapèutiques sol·liciten que, des de l’espai de fisioteràpia, se’ls orienti cap un pla d’activitat física post CT, per poder donar continuïtat al que, durant 6 mesos o més, han estat realitzant diàriament, per això s’ha integrat com un àrea més a tenir en compte en el projecte de reinserció del resident.

L’espai de fisioteràpia i condicionament, intenta ser un mirall on veure´s reflectit.
A través d’aquest mirall, s’estableix un feedback, a partir del qual neix l’aprenentatge i l’autoconvenciment de canvi. La millora física és possible, el potenciar  les capacitats funcionals també. Sentir-me bé dins el meu cos; ja és una realitat.

Perquè el cos té molt a dir, nosaltres l’escoltem.

 
<< Inicia < Anterior 1 2 Següent > Final >>

Pàgina 1 de 2